sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Week two

Toinen harjoitteluviikko jo takana. Todella nopeasti meni tämä instrumenttipuolen harjoittelu. Tunnen kyllä oppineeni paljon ja nähneeni vieläkin enemmän, mutta onhan kaksi viikkoa tosi lyhyt aika. Sain nähdä monenlaisia toimenpiteitä ja olla mukanakin muutamassa. Sain harjaannusta steriiliksi pukeutumisessa ja steriilin alueen rajat ja ylläpito jäivät varmasti kertauksen vuoksi mieleeni entistä paremmin. Opin uutta ja kertasin vanhaa eri ammattilaisten rooleista leikkaussalissa ja koko leikkausprosessin toteuttamisessa. Tarkkaillesani eri henkilöiden toimintaa huomasin, että tiimityöskentely on todella tärkeää ja kun se onnistuu hyvin, sujuu kaikki yleensä potilaankin kannalta parhaalla tavalla. Pidän leikkaussalityöskentelyssä juuri moniammatillisesta tiimityöskentelystä, jossa voi joka päivä oppia uutta ja kehittää omaa osaamistaan ja näkökulmiaan. Huomasin, että toiset hoitajat (ja muutkin tiimin jäsenet) pysyttelevät enemmän "omissa tehtävissään", kun taas toiset ovat hyvinkin joustavia ja liikkuvat sujuvasti eri roolien välillä. Toki joustavuus ja liikkuvuus vaativa osaamista ja kokemusta, mutta riippuvat myös osittain jokaisen omasta luonteesta ja halusta toimia tiimissä. Aloittelevalle hoitajalle tämä on toki haastavaa, kun aina täytyy ikään kuin haistella ja arvailla, kuinka toimia kenekin kanssa, mutta toisaalta antaa paljon mahdollisuuksia uuden oppimiseen.
Perjantaina nämä kaksi viikkoa huipentuivat hätäsektiosimulaatioharjoitukseen. Harjoitus oli antoisa ja opettavainen, joskin omalla kohdallani haastava, koska en ole nähnyt koskaan edes suunniteltua sektiota. Kävimme harjoituksen kahdesti läpi kolmella eri ryhmällä ja itse olin ensimmäisessä aktiiviryhmässä. Minulle olisi ehkä ollut helpompi olla ensin tarkkailuryhmässä ja sen jälkeen vasta aktiiviryhmässä, niin olisin tiennyt vähän mitä tuleman pitää...Joka tapauksessa opin harjoituksesta paljon hätäsektion kulusta ja eri ammattilaisten roolista siinä. Ja hätäsektion kohdalla havaitsin taas kuinka paljon moniammatillista tiimityöskentelyä tarvitaan.
Odotan innolla ensi viikon haasteita, pääsenhän harjoittelemaan anestesiahoitoa, jonka parissa toivottavasti tulevaisuudessa saan työskennellä. 

1 kommentti:

  1. Hei Aira,
    Onnellisesti sinulla jo harjoittelun yksi osa-alue tehtynä ja paljon uutta tarttui takkiin! Mukava lukea, että nautit ja opit hätäsektiosimulaatioista, ne ovat yleensä olleet suosiossa. Hyvää jatkoa sinne "kaaren" toiselle puolelle :)

    VastaaPoista