perjantai 10. toukokuuta 2013

Kaksi katkonaista viikkoa

Kuluneet kaksi viikkoa ovat olleet arkipyhistä ja tenteistä johtuen katkonaisia.
Toissa maantaina olin koko päivän toisen ohjaajani kanssa salissa. Ohjelmassa oli yleisanestesioissa tehtyjä toimenpiteitä ja huomasin, että perusasioiden osalta alkaa itselläni olla melko selvä kuva toimenpiteiden kulusta ja siitä mitä anestesiahoitaja missäkin vaiheessa tekee. Raportin antamista heräämöhoitajalle olen harjoitellut myös ja jos oma keskittymiseni on kohdillaan, se sujuu ihan hyvin...
Toissa tiistaina ohjelmassa oli myöskin yleisanestesioita, joista yksi tosin muuttui paikallispuudutukseksi potilaan ja anestesialääkärin sopimuksesta. Kumpikaan omista ohjaajistani ei ollut paikalla, joten vietin päivän erään toisen hoitajan ohjauksessa. Päivä oli rauhallinen ja sain rauhassa harjoitella ventilointia sekä kanylointia. Päivästä jäi todella mukava fiilis, koska kaikki sujui hyvin ja minulle sanottiin, että toiminnastani näkee, että olen harjoitellut ventilointia aiemminkin ja perusasiat näyttäisivät olevan hallussa :)
Keskiviikkona vietettiin vappua ja torstaina olin koulussa koko päivän. Perjantaina olin taas toisen ohjaajani kanssa salissa. Ohjelmassa oli plexus- ja spinaalipuudutuksissa tehtyjä verisuonileikkauksia. Päivän aikana tuli paljon uutta, varsinkin kaulavaltimoleikkaukseen liittyvää asiaa, mutta myös ilahduttavan paljon tuttua asiaa. Jotain olen siis oppinut näiden viikkojen aikana.

Tämän viikon maanantaina olin ohjaajani kanssa sektiosalissa. Aamulla olikin ohjelmassa yksi suunniteltu sektio, joka sujui hyvin. Itsestäni tosin ei tuntunut, että olisin muistanut sektion kulkua hirveän hyvin. Tosin tämähän oli vasta toinen kertani sektiossa. Myöhemmin ohjelmassa oli kaksi lyhyttä toimenpidettä, jotka tehtiin maskianestesiassa. Näiden aikana pääsin harjoittelemaan ventilointia ja maskin tiivistä pitämistä potilaan kasvoilla käsien kramppaamiseen asti. Seuraavina päivinä oli sitten niskakin jumissa...
Tiistaina minun oli tarkoitus viettää aamupäivä listanvetäjän kanssa ja lähteä sitten lääkehoidon perusteiden tenttiin koululle. Toinen lapseni oli kuitenkin kipeä, joten en päässyt aamulla sairaalalle. Tenttiin sentään pääsin menemään. Listanvetäjän päivä siirtyi sitten viimeiselle harjoitteluviikolle.
Keskiviikkona vietin aamupäivän lääkintävahtimestarin kanssa. Laitoimme hänen kanssaan muutaman asennon, verityhjiön ja pitelin jalkaa pesun ajan. Kyselin lääkintävaksien työstä, koulutuksesta sekä heidän päiviensä kulusta. Iltapäivällä tutustuin välinehuoltoon sairaalan välinehuoltokeskuksessa. Sain VHK:ssa erittäin kattavan ja mielenkiintoisen opastetun kierroksen välinehuollon organisaatiosta, tiloista, toiminnasta sairaalan sisällä ja ulkopuolella sekä tietysti instrumenttien puhdistuksesta, pakkauksesta, steriloinnista ja kuljetuksesta. Instrumenttien puhdistaminen ja uudelleen käyttökelpoiseksi saattaminen on vaativa ja standardoitu prosessi, jonka tunteminen sai ainakin minut kunnioittamaan uudella tavalla välinehuoltajien työtä ja ammattitaitoa. Toimiva välinehuoltohan on myös yksi edellytys leikkaussalien ja osastojen toiminnalle.
Tämän päivän vietin kipuhoitajan kanssa. Aamulla kävimme läpi lyhyesti käytössä olevia erityisiä kivunhoitomenetelmiä sekä kipuhoitajan työnkuvaa. Sitten kävimme läpi potilaat, joiden luona oli päivän aikana tarkoitus käydä ja tutustuimme heidän taustoihinsa sekä kivunhoidon tilaan. Tämän jälkeen lähdimme kiertämään eri vuodeosastoja ja tapaamaan potilaita. Päivä oli mielenkiintoinen ja opin monia hyödyllisiä ja tärkeitä asioita kivunhoidosta.   
 

1 kommentti:

  1. Hei Aira,
    tosi monipuolisesti olet jo saanut kokemusta, ja tehtävienkin teko näyttää olevan vauhdissa. Hieno juttu. Vielä pieni pinnistys, niin tämä(kin) osa opinnoista on taaksejäänyttä elämää :)

    VastaaPoista